Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Előítéletek nélkül

A televíziós adás témája kényes és fájdalmas. Honnan erednek előítéleteink emberekkel, helyzetekkel, csoportokkal szemben. No és miért ragaszkodunk hozzájuk görcsösen, bár olykor észre sem vesszük azt, hogy ezek alapján döntünk, ítélünk túl korán. Egyrészt agyunk könnyítő funkciója ez, mely segíthet is olykor, hogy ne kelljen minden egyes helyzetet újra értékelnünk. De nagy árat fizetünk ezért a könnyebbségért! Főként akkor fájó ez, ha

mi vagyunk a kirekesztettek, megbélyegzettek csoportjában. Pláne, ha olyan dolgokért érnek bennünket előítéletek, amikről nem is tehetünk. Bőrszín, nemzeti-vallási hovatartozás stb.. És vigyázat, az előítéletek bennünk születnek, belőlünk származnak, s olykor magunkat is lenézzük miattuk. Ha nem vagyunk résen velük, csoportossá duzzadva, akár világégéseket okoznak. A zsidó gettók ideje alig 70 éve volt, szinte hihetetlen. Aki szimpatikus, annak mindent elnézünk, aki nem, annak semmit. Engedjük hát el minél előbb korai ítéleteinket! Ajánlott film a témában az európai legjobb film forgatókönyv díját elnyert Szabó Istvántól - A napfény íze. A film egy zsidó-magyar család története három nemzedéken át. Főszereplő Ralph Fiennes, aki nagyapaként, apaként majd unokaként végigéli magyar történelmünk összes előítéletektől terhelt tragédiáit, szerelmeit, szépségeit. Aki figyelmesen nézi a filmet, ígérem egy csomó előítéletétől megszabadul, hála Szabó István éző-értő munkájának. Diákokkal, felnőttekkel beszélgettünk minderről, íme az adás!